Over Molen de Put in Leiden

Niet ver van Forno RijnenSchie staat Molen de Put.
Deze molen maalt gemiddeld 3 zaterdagen per maand Zeeuws graan tot volkorenmeel, dat door Forno RijnenSchie wordt gebruikt.
  De hele korrel wordt gemalen en de zemelen worden er niet uitgezeefd. Alle waardevolle voedingsstoffen blijven er dus in zitten.
Halverwege de17e eeuw stonden er op de wal rond de vestingstad Leiden 19 standerdkorenmolens, die allemaal meel maalden voor de Leidse bevolking.
In 1640 brandde Molen de Put af, maar werd spoedig herbouwd, wederom een standerdmolen* .
In 1729 werd standerdkorenmolen de Put vervangen door een hoge stenen stelling molen. Deze molen kreeg de naam De Korenbloem. De Korenbloem werd in 1817 afgebroken.
In 1986-1987 is de huidige standerdkorenmolen De Put herbouwd.
zie voor meer informatie de website van Molen de Put:  www.molendeput.nl

* De standerdmolen of standaardmolen is het oudste houten type windmolen in de Lage Landen. De naam is ontleend aan de standerd of staak, een rechtop staande ongeveer 60–80 cm dikke stam met een zogeheten stormpen. Zie verder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Standerdmolen

Op steenworpafstand stond aan de andere kant van de huidige Rembrandtbrug eveneens een standerdkorenmolen: Molen "de Rijn", die er door de grootmoeder van Rembrandt was neergezet.
De vader en een aantal broers van Rembrandt hebben er als molenaar gewerkt, maar Rembrandt zelf had zijn atelier in de molenaarswoning aan de Weddesteeg.
www.molendeput.nl
Share by: